lauantai 13. joulukuuta 2014

Mamman piparkakut (12)

Piparkakut kuuluvat jouluun ja vaikka kuinka karppailenkin, niin piparit pitää tehdä ihan oikeista aineista. Tämä on äitini perinneresepti, jolla olen aina tehnyt piparini. Itse pidän ohuista ja rapeista pipareista, jotka kuitenkin ovat vaaleita ja vähän sitkeitä (jotta eivät murustele liikaa) ja näistä pipareista saa tehtyä juuri sellaisia. Tällä taikinalla pipareista tulee rapsakoita vaikka niistä tekisi vähän paksumpiakin, joten pehmeiden piparien ystävien kannattaa etsiä itselleen jokin toinen ohje. Leivonnassa mukana auttamassa oli apukokki Ada.

Mamman piparkakut



3 dl siirappia
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
(ripaus neilikkaa ja/tai pomeranssinkuorta)
250 g voita
2 munaa
250 g sokeria
1 rkl soodaa
n. 700 g vehnäjauhoja

1. Kiehauta siirappi ja mausteet, lisää voi ja jäähdytä vatkaamalla.
2. Vaahdota munat ja sokeri, lisää jäähtynyt siirappiseos sekä jauhot ja sooda.
3. Seisota taikinaa jääkaapissa yön yli.
4. Leivo piparit hyvin jauhotetulla pöydällä. Työstä taikinaa pala kerrallaan ja säilytä loput jääkaapissa.
5. Paista piparit 200 asteessa n. 7-10 min. koosta, paksuudesta ja halutusta tummuudesta riippuen.

Piparit maistuvat erityisen hyvältä juustojen kanssa, jos ei halua syödä niitä sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti