perjantai 19. joulukuuta 2014

Minionin mangokakku

Tykkään tehdä kakkuja erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Kaverini ovatkin jo tottuneet siihen, että melkein aina kysyn voinko tuoda kakun (tai edes jotain muuta leipomusta) mukanani. Usein kakkuni ovat erilaisia uunittomia hyydykekakkuja (kutsutaan myös juustokakuiksi, vaikka niissä ei aina ole tuorejuustoa) sillä ne ovat vähän karpimpia kuin useimmat uunitetut (leivonnias)kakut. En myöskään pidä siitä, että kakut ovat liian "sliipattuja", eli kakkujani ei yleensä ole peitetty sokeri- tai marsipaanikuorrutteella eikä niihin ole laitettu koristeita, joita on väkerretty monimutkaisilla välineillä ja tekniikoilla päiväkausia ennen juhlatilaisuutta.

Tässä kirjoituksessa esitelty mangokakku on hyvin helppo ja nopea tehdä (helpompi kuin monet muut tekemäni hyydykekakut). Siitä on kaksi versiota, joista toinen on vähän karpimpi kuin toinen. Kakut nyt ei yleensä ikinä ole täysin karppeja, mutta karpimpi versio tästä kakusta kelpaa varmasti monelle karpille, jotka eivät ihan tiukinta linjaa ruokailussaan vedä. Itsekin testasin molemmat versiot, kuvista minionikakku on tavallinen ja "aikuisemmin" koristeltu kakku on karpimpi versio (tekokuvat ovat karppiversiosta, jonka teossa ja kuvaamisessa auttoi jälleen apukokki-Ada).

Minionin mangokakku


pohja:

100 g Digestive-keksejä
50 g voita
60 g tummaa suklaata
tai
200 g tummaa suklaata

täyte:

4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria tai 1 tl vaniljaa
200 g tuorejuustoa
250 g mangososetta
vähän makeutusta (sokeria tai steviaa tms.)
6 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

päällyste:

n. 125 - 200 g mangososetta
karkkeja ja koristekuorrutetta/sokerimassaa tai mangoviipaleita (tuoretta tai omassa mehussaan säilöttynä)

1. Murustele keksit ja suklaa ja sekoita ne sulaan voihin, painele irtopohjavuoan pohjalle.
  (Karppiversio: Rouhi suklaata karkeiksi paloiksi ja ripottele ne tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle.)
2. Vatkaa vaniljalla maustettu kerma.
3. Notkista tuorejuusto ja lisää siihen mangosose, sekoita kermavaahtoon ja makeuta sopivaksi.
4. Kuumenna sitruunamehu ja liuota liivatteet siihen, lisää liivateseos täytevaahtoon.
5. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
6. Levitä pinnalle mangosose, irrota kakku vuoasta ja koristele.


Kakun teko kannattaa aloittaa vuoraamalla irtopohjavuoka leivinpaperilla. Silloin kakun saa helpommin siirrettyä tarjoilualustalle. Irtopohjavuokaan saa hyvin sopivan kokoisen leivinpaperin pohjalle kun napsauttaa vuoan renkaan kiinni pohjaan niin, että leivinpaperiarkki jää niiden väliin ja sitten leikkaa leivinpaperin reunat n. 1 cm päässä vuoasta (varmuusvara, jottei tule leikattua leivinpaperia kakun mukana lautaselle ja josta kiinni pitämällä kakkua on helppo siirrellä).
Reunoille voi myös laittaa leivinpaperia (jos onnistuu saamaan sen siististi paikoilleen, siinä tarvii vähän enemmän harjoitusta) jolloin kakku ei liimaudu vuoan reunoihin, mutta se ei ole niin tarpeellista.

Karppiversion pohja
Kun vuoka on valmiina, tehdään pohja. Keksien murskaus onnistuu esim. pakastepussissa siististi, ellei satu omistamaan huhmaretta (keksit pussiin ja hakkaa niitä esim. kaulimella). Suklaa menee sopivan kokoiseksi rouheeksi kun sitä leikkelee terävällä veitsellä leikkuulaudalla. Sula voi sekoitetaan keksien ja suklaan joukkoon, jolloin suklaa pikkuisen pehmenee muttei sula kokonaan, ja saatu seos painellaan vuoan pohjalle. Karppiversio tehdään pelkästä suklaasta, jolloin pohja ei ole tukeva ja pitävä (tarkoitus on vain täydentää makua ja tehdä kakkupalan leikkaamisesta helpompaa kun täyte ei tartu pohjapaperiin). Pohja kannattaa laittaa jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.

Täytteeseen tulevaan kermaan lisätään vanilja ja se vaahdotetaan kylmänä (lämmin kerma ei vaahtoudu kunnolla). Vaahto saa olla hieman löysää, sillä se helpottaa tuorejuusto-mangoseoksen sekoittamista siihen ja lisäksi täyte silloin valuu vuokaan muodostaen tasaisemman pinnan pienemmällä tasoittelulla. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa liivatteet likoamaan, sillä ne toimivat paremmin kun niitä on liotettu kylmässä vedessä n. 7 min. Liivatteiden liotessa ehtii juuri sopivasti notkistamaan tuorejuuston sekoittelemalla sitä lusikalla (tuorejuusto voi olla vähän lämmennyttä, silloin se notkistuu paremmin), sekoittamaan siihen mangososeen ja lopuksi sekoittamaan seoksen kermavaahtoon. Sekoitus kannattaa tehdä isolla lusikalla tai nuolijalla varovasti pohjalta asti sekoittaen (varovasti, jotta vaahto säilyy kasassa, ja lusikalla, jotta seos ei vatkaudu liikaa).

Liotetuista liivatteista puristetaan käsissä ylimääräinen vesi pois ja sitten ne sulatetaan kuumaan (muttei kiehuvaan) mehuun. Pienen määrän sitruunamehua voi lämmittää nopeiten mukissa mikrossa (n. 10 s täydellä teholla riittää) tai jollain muulla tavalla (jos on käyttänyt vauvojen mangososetta, voi mehun lämmittää sosepurkissa, jolloin mangonjämätkin saa mukaan kakkuun). Valmis liivateseos kaadetaan ohuena nauhana koko ajan pohjalta asti sekoittaen täytevaahtoon. Tämä on kakun teon ehkä vaikein kohta, sillä liivateseos ei saa olla liian kuumaa (kiehuvaa) tai se rikkoon vaahdon, mutta ei myöskään liian kylmää (se klimppiytyy eikä sekoitu kunnolla). Myöskään täytevaahto ei saa olla liian kylmää (liivate jähmettyy ennen kuin se on ehtinyt sekoittua kunnolla muodostaen seittimäistä rihmastoa). Itse en kyllä ole ikinä onnistunut pilaamaan kakkua tässä vaiheessa *koputtaa puuta*, ehkä ongelmia tulee jos on sotkenut prosessia laittamalla täytevaahdon jääkaappiin välissä tms.

Liivateseoksen lisäämisen jälkeen täytevaahto kaadetaan pohjan päälle vuokaan ja pinta tasoitetaan lusikalla tai nuolijalla, jos se ei itsestään asetu nätisti (jos kerman on onnistunut vaahdottamaan juuri sopivaksi, täyte "valuu" itsestään tasaiseksi, kun vuokaan vähän heiluttelee tai taputtelee reunoista). Kakkua pitää jähmettää jääkaapissa vähintään neljä tuntia, itse yleensä teen kakut aina edellisenä päivänä ja annan niiden jähmettyä yön yli.

Kun kakku on jähmettynyt, levitetään pinnalle mangososetta (tarkka määrä riippuu siitä, kuinka tasaiseksi on saanut täytteen pinnan, sillä kovin epätasaista pintaa joutuu "paikkailemaan" enemmällä soseella). Sose kannattaa levittää kun vuoan reunus on vielä paikoillaan, niin se ei valu reunoille. Sitten irroitetaan reunus varoen. Jos reunoillekin on laittanut leivinpaperia, poistetaan ne reunuksen poiston jälkeen, muuten voi reunusta irroitella kakusta varovasti ohuella veitsellä työntämällä sen reunuksen ja kakun väliin. Kakku siirretään tarjoilualustalle ja koristellaan. Jos kakkua jää yli, se säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Koristeilla voi leikitellä ja kokeilla erilaisia tapoja tehdä minioni omien taitojensa ja käyettävissä olevien ainesten avulla (alla kuvia erilaisista korsteluversioista). Myös mangon voi vaihtaa johonkin muuhun keltaiseen hedelmään, jos ei mango miellytä tai sitä ei pysty jostain muusta syystä käyttämään.

Tässä minioni on tehty lakunauhalla ja valmiilla koristekuorrutteella
Mangominioni ja persikkaminioni, joissa koristelu on toteutettu lakunauhalla ja sokerimassalla
Karppiversio mangokoristeilla

päivitys 4.4.2015: kuvia erilaisista koristeluista lisätty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti